Tineri savanti

Radu Custelcean, 33 de ani, chimist

La noua ani si-a construit primul laborator de chimie. Restul a fost mult mai usor, de la participarea la olimpiada internationala de chimie, apoi absolvirea facultatii de profil din Cluj si masterul la aceeasi universitate si pina la doctoratul in chimie organica la Michigan State University. La ora actuala, ocupa pozitia de cercetator chimist la Oak Ridge National Laboratory, SUA, cel mai mare laborator de cercetare finantat de catre US Department of Energy, avind un buget de operare de peste un miliard dolari pe an. Acolo se ocupa de proiectarea si sinteza unor materiale noi, care pot fi folosite la decontaminarea mediului inconjurator sau a deseurilor radioactive. In plus, publica articole in cele mai prestigioase reviste de specialitate din SUA si Europa.

Daniel-Petru Funeriu, 34 de ani, chimist

E cetatean roman si francez si locuieste de citiva ani in Japonia, unde dirijeaza o echipa de cercetatori, in calitate de director de proiect in cadrul Research Institute for Cell Engineering, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology din Osaka. In acelasi timp, este profesor asociat la Universitatea din Bucuresti. In 1998, si-a definitivat teza de doctorat la Université Louis Pasteur din Strasbourg, avindu-l coordonator pe J.-M. Lehn, laureat al Premiului Nobel in chimie. In perioada 1984-1988, a obtinut mai multe premii in cadrul olimpiadelor nationale de chimie, fiind selectionat in echipa Romaniei, alaturi de care a cistigat medalia de argint la Balcaniada din 1988. Acum un an Funeriu a conceput un plan pentru structurarea cercetarii stiintifice in Romania. „Ne dorim realizarea unui sistem in cadrul caruia generatia pe care «Cotidianul» o promoveaza acum sa se poata exprima la adevarata sa valoare“.

Liviu Mirica, 29 de ani, chimist

Originar din Buzau, este la ora actuala cercetator postdoctoral in cadrul Departamentelor de Chimie si de Biologie Moleculara si Celulara ale Universitatii din California, Statele Unite. In 1999, an in care si-a inceput doctoratul, a aplicat insa la zece universitati, printre care Stanford, Harvard, Oxford sau Columbia, fiind acceptat la toate cele zece institutii de prestigiu la care si-a incercat norocul. A ales in cele din urma Universitatea Stanford, unde a primit si o bursa pe trei ani. In timpul liceului, Liviu a obtinut o medalie de aur si una de argint la doua olimpiade internationale de chimie. Plus trei premii I la olimpiadele nationale. Liviu doreste sa inceapa o cariera independenta de cercetare in cadrul unei universitati prestigioase din Statele Unite sau Europa, intr-un domeniu interdisciplinar legat de rolul ionilor metalici in bolile neurodegenerative si in imbatrinirea organismelor

Emil V. Prodan, 34 de ani, fizician

A fost pasionat de aceasta disciplina inca din liceu, cind a facut parte din lotul largit al Romaniei la Olimpiada Internationala de Fizica, experienta pe care si-o aminteste cu placere. A continuat cu Facultatea de Fizica din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1995, dupa care a inceput lungul sir al studiilor postuniversitare pe pamint romanesc. Doi ani mai tirziu, incepea un masterat la University of Houston, apoi un doctorat in fizica teoretica la Rice University, in Statele Unite. A lucrat ca asistent stiintific direct al profesorului Walter Kohn, laureat al Premiului Nobel, iar acum, prin intermediul unei burse, face cercetare la Centrul pentru Materiale Complexe de la Princeton.

Liviu Petrisor Dinu, 35 de ani, matematician

Se declara un pasionat al domeniilor interdisciplinare: este lector al catedrei Fundamentele Informaticii din cadrul Facultatii de Matematica-Informatica si, in acelasi timp, membru al Centrului de Lingvistica Computationala, ambele din cadrul Universitatii din Bucuresti. In urma cu doi ani, a obtinut titlul de doctor in informatica al Universitatii din Bucuresti, in domeniul Lingvistica Matematica si Computationala. „Imi plac in general lucrurile de frontiera. Ma amuz mereu cind ma gindesc ca dizertatiile mele, fie ele de licenta, master sau doctorat, au fost centrate pe teme accesibile unui copil de doi ani“, spune acesta. Liviu Petrisor Dinu este unul dintre fondatorii Asociatiei Tineri pentru Actiune Civica, fiind initiator al unui forum dedicat tinerilor care studiaza in strainatate.

Sergiu Moroianu, 32 de ani, matematician

Este doctor in matematica si cercetator stiintific la IMAR Bucuresti. A trecut si a cercetat prin universitati din Franta (Toulouse), Germania (Hamburg) si Statele Unite (Cambridge). Are medalii de aur la internationalele si balcaniadele de matematica, zeci de lucrari, articole si participari la conferinte in strainatate. „De ce sa nu ma intorc in Romania? Consider ca este un moment destul de bun pentru tara noastra in stiinta. In maximum cinci ani putem recupera terenul pierdut. Da, cred ca am facut un pas foarte bun raminind aici“, explica Sergiu Moroianu motivele care l-au determinat sa aleaga Romania in detrimentul strainatatii

Valentin Stefan Gheorghita, 26 de ani, informatician

Medalii de aur la olimpiadele internationale de informatica, doctorand la Eindhoven, in Olanda, facultate terminata cu nota 10 in Romania, practica la Google, in SUA, un maldar de proiecte la activ. Mai mult, vrea sa se intoarca in Romania si vorbeste serios. „Bucurestiul ramine «the city» pentru mine, cu toate neajunsurile lui. E locul unde imi place sa traiesc si unde voi locui la un moment dat. Apoi, consider ca Romania chiar este intr-o directie buna, cel putin in domeniul in care lucrez eu. Da, as putea sa obtin aceleasi avantaje pe care le am si aici. Am primit deja multe oferte din tara, dar astept sa imi termin mai intii doctoratul. Oricum, nu cred ca vreau sa fac cercetare universitara, ci sa imbin industria cu teachingul. E un lucru pe care l-am vazut in Olanda si lipseste in Romania“, spune Valentin Gheorghita.

Alexandru Patriciu, 35 de ani, robotician

Dupa absolvirea Facultatii de Informatica din Craiova, plus un master si ceva activitate didactica, s-a dus direct la una dintre cele mai prestigioase universitati din Statele Unite: Johns Hopkins. Acolo a predat la departamentul de inginerie mecanica, domeniu in care si-a obtinut al doilea master. Pentru doctorat, grad obtinut in 2004, si-a ales ca tema robotica, iar acum se ocupa de cercetare in urologie la aceeasi universitate. A contribuit la 61 de articole stiintifice si detine trei patente de inventator. In plus, a finalizat contracte de cercetare incheiate cu Ministerul Educatiei si cel al Cercetarii din Romania.

Ruxandra Jurcut, 30 de ani, medic

Sefa de promotie a Facultatii de Medicina Generala din Bucuresti, doctorand in cardiologie, un dosar burdusit cu premii nationale si internationale pentru lucrari de cercetare, peste 100 de articole si lucrari stiintifice comunicate la congrese de specialitate. S-a specializat la Oxford, Bristol, Mayo Clinic Rochester si Lyon, dar a revenit in peisajul autohton dozata cu mult idealism. „Cred ca este foarte important ca tinerii medici sa dea o sansa Romaniei, sa nu plece imediat dupa incheierea facultatii in strainatate: sint inca atitea de facut aici!“, spune Ruxandra Jurcut. In ceea ce o priveste, incearca sa imbine, pe romaneste, practica, cercetarea si activitatea didactica.

Andrei Stamatian, 28 ani, economist

Dupa ce si-a luat licenta cu onoruri si distinctie in SUA (o medie de 3,83 din 4 posibile) la Universitatea Stanford, si a obtinut gradul MBA la INSEAD, in Franta, la Fontainebleau, Andrei Stamatian s-a intors in Romania sa dea piept cu domeniul bancar autohton. Incepind cu 2004, Stamatian a activat ca manager de proiect pentru HVB Bank si Raiffeisen Bank. In cadrul HVB Bank a activat alaturi de departamentele de analiza economica din Viena si Budapesta, pentru a transfera acest know-how si pe piata romaneasca. Pentru Raiffeisen, Stamatian coordoneaza la ora actuala consultantii externi care urmeaza sa pregateasca oferta de privatizare a CEC. Stamatian vorbeste fluent limbile engleza, franceza si italiana.


vezi site-ul :




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu